De Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier wordt vaak benoemd als één van de meest ‘easy-going’ honden uit de rasgroep Terriërs. Toch is een Wheaten niet voor iedereen geschikt. De rustige en vriendelijke Wheaten is weliswaar volgzaam, maar van origine werd de Wheaten geacht zelfredzaam te zijn. Hierdoor is de Wheaten tot een sterke, geharde, gezonde en zelfverzekerde werkhond geworden. Wheatens werden ingezet op boerderijen om ongedierte te bestrijden, het erf en vee te bewaken en zijn lange tijd ingezet bij de jacht op dassen en otters. Zij zijn intelligent, verdedigend, dapper en trouw. Om een Wheaten op te laten groeien tot een sociale en plezierige huisgenoot is een consequente opvoeding nodig.

Wheatens zijn echt gezinsleden die, door het opgewekte, evenwichtige en levendige karakter, graag bij alles betrokken worden; van een fikse wandeling, spelen met kinderen en soortgenoten tot aan meegaan op vakantie; indien goed gesocialiseerd kunnen zij zich gemakkelijk aanpassen in verschillende situaties. Zij zijn prima in staat  te leren om even alleen thuis te blijven maar worden zeer ongelukkig wanneer zij zich buitengesloten voelen. Mits een Wheaten dagelijks voldoende beweging krijgt kunnen zij goed gedijen of op een appartement of in een huis met een stadstuin.

Vacht en verzorging.

Na de geboorte hebben de vachten van de pups meestal nog niet de goede kleur of structuur. De kleur varieert van rood, tot grijsachtig en tarwekleurig. Vaak hebben de pups een zwart masker, soms zelfs een aalstreep (een donkere streep haren midden op de rug) en de haren kunnen zwarte punten hebben. De donkere aftekening verdwijnt tijdens het opgroeien. In 1,5 tot 2 jaar tijd ontwikkelt de vacht zich tot de glanzende, zijdeachtige tarwekleurige vacht, welke van kleur mag variëren van een lichte tarwekleur tot een rood-gouden tint. De Wheaten verhaart nauwelijks; het dode haar moet wekelijks uit de vacht geborsteld en gekamd worden. Daarnaast dient de vacht van de Wheaten met regelmaat geknipt te worden. Om de Wheaten goed te onderhouden is het noodzakelijk de pup van jongs af aan te wennen aan de verzorging; bij voorkeur op een trimtafel.

Uiteraard is het van belang om naast de vachtverzorging ook aandacht te besteden aan het controleren van de huid, het gebit, de oren, ogen en nagels van uw hond.

Voor een uitgebreide omschrijving van de Wheaten (o.a. de geschiedenis van het ras, de ras standaard, gezondheidszaken, etc.) verwijzen wij u naar de website van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier Club Nederland (www.wheatenclub.nl).

Om meer te weten te komen over de Wheaten kunt u altijd contact opnemen door te bellen of te mailen. U bent ook (op afspraak) altijd welkom om kennis te komen maken met ons en onze honden.